10 naj treš dečijih pesama iz devedesetih

Predstavljam vam svoju listu pesama za decu koje su pohranjene u kolektivnom nesvesnom generacija koje su, nakon estetski ujednacenih osamdesetih, odrastale u ludilu devedesetih. Svi se na prvu loptu secamo Kolibrija, Muzickog tobogana, i slicnih finih stvari, a kako deca najmanje vole decju muziku secamo se i folkera/densera, rokera/grandzera, ustvari kljucnog pitanja, koju muziku slusas, koja je bilo prvo decije svrstavanje u odredjeni ideoloski okvir, i naravno muzicki, ali ja sam pokusala da iskopam neke dragulje tresha koji su u tom dobu cvetali na sve strane pa i na polju programa za decu. Pogledajte listu, a u komentarima dodajte svoje predloge!

1. Moj omiljeni, Dalibor, koji me je i inspirisao da napravim ovu listu.

2. Zorica junior, sa edukativnom pesmom Padezi. Reprezent lokala sa juga.

3. Manda. On je bio glavna tv faca koja mi je i u to vreme bila antipaticna pojava sa cheesy salama i pesmama, a vidim da su i danas njegove pesme hit u igraonicama.

4. Manda i Vuk. Svasta samleveno u jednoj pesmi. To je tipican reprezent mojih tv secanja na to doba, ono subota je, domaci cu sutra, uklj a on uvek na tv, te boje, montaza, nervira me,ali ipak gledam, jer sam ja dete a to je deciji program. Mozda posle puste crtac.

5. Lepa Lukic, Naslednica. Ovo i nije decija pesma, vec za odrasle. Ili, ne? Ili za okupljanja, onako porodicna, posle glasanja?

6. Zdravko Colic, Caje Sukarije. Hitcina.

7. Bajone. Kad te nateraju na njegov koncert u sali za fizicko osnovne skole.

8. Doris the Bizetic. Ovaj video je miks raznih njenih pesama, jer prosto nisam mogla da presudim koja je najjaca. Ona je. Doris je veca od svojih pesama, bila je u svakom studiju, igrala, bila voditeljka, pevala sa matorima, pricala…

9. Zelimir i Visnja. Reprezent lokala sa severa, a posto sam i ja odatle, pored uzivanja u njihovim lagano incestuoznim duetima sa tv prijemnika, imala sam i tu cast da ih na organizovanim decjim dogadjajima cujem i uzivo, bili su neizbezni, mada se nikad nisu probili do nasih srca, kolektivno smo ih hejtovali.

10. “Zivot nije kao balet”, grupa Pirati, kad je vec i Muzicki tobogan posrnuo.

 

 
S.

Please like & share:
Please follow and like us:

10 Comments on 10 naj treš dečijih pesama iz devedesetih

 1. icbmother
  September 11, 2015 at 1:43 pm (3 years ago)

  Svaka čast na sećanju i ideji za post! I smejem se i blam me je i svašta nešto 🙂 Da li Doris ili incestuozno zbunjeni duet, ma sve me je izbebumilo 🙂 🙂 🙂 Sjajno!

  Reply
  • dzunjaciric
   September 11, 2015 at 3:15 pm (3 years ago)

   Hehe, hvala, bilo je posebno zabavno spremati ovaj post, raznog sam se nagledala, a na teret mojih ukucana. Ovaj post je bio kao reakcija na tres danasnjih internet/igraonica hit pesmica, kao sto su pilici, kao bilo je u nasem detinjstvu sve kulturiska, e pa i nije.

   Reply
   • icbmother
    September 11, 2015 at 5:26 pm (3 years ago)

    🙂 Nikola tvorac Pilića mi je poznanik i njegov uspeh je veoma interesantan 🙂 U pitanju su valjda nove generacije i dece i roditelje i treš ili kič imaju drugačiji oblik u današnjem svetu. Meni, njegovi radovi nisu ni posebno bliski ni posebno “problematični”. Svako vreme nosi svoje, ukus se formira i metalom i grandžom i Brenom 🙂

    Reply
    • dzunjaciric
     September 11, 2015 at 7:38 pm (3 years ago)

     Tako je, ja se uopste klonim bilo kakvog reziranja stvarnosti za decu, one fore nema smoki u nasoj kuci, nema pilici, samo Betoven, Lakovic i sparle na ulju grozdjanih kostica 🙂

     Reply
 2. Skitarnik
  September 11, 2015 at 3:36 pm (3 years ago)

  A joj meni, šta si iskopala! Moram priznati da za Zoricu nisam čula, ali ona mi je favorit! Sjajan, sjajan post!

  Reply
  • dzunjaciric
   September 11, 2015 at 7:31 pm (3 years ago)

   Tnx, ima tu jos materijala, ali ajde da ne davim, 10 je sasvim dovoljno.

   Reply
 3. Negoslava
  September 11, 2015 at 4:18 pm (3 years ago)

  Neko ko se javno hvali tomovima pročitanih imenika, kako bi na vreme , tj od rođenja spremio svoje tek rođeno dete za što lakše uključivanje u veliki svet, meni se čini da je tata Boris najgadnije roditeljski omanuo. Da li su njegovi kapaciteti do nivoa treša ili je takvo vreme, ne znam, ali se blago naježim i po kosi i po koži 🙂 kad vidim ovaj njegov primerak deteta koje po ponašanju nije otišlo dalje od predpubertetlije, loše vaspitane. Jedno vreme mi je bilo mnogo žao, stvarno je bila devojčica od koje je moglo nešto da bude, posle menjam kanal čim se negde pojavi. Stvarno šteta za ovu , sada već ženu.

  Reply
  • dzunjaciric
   September 11, 2015 at 7:34 pm (3 years ago)

   Pa da, ona je bas onako drastican primer bila, stvarno je njen lik bio eksploatisan do krajnjih granica. Valjda tata zajahao na talasu pa se malo zaneo. A jes’ bila simpaticna!

   Reply
 4. Bebina mama
  September 23, 2015 at 1:59 pm (3 years ago)

  Mislim da ovaj post treba da ima nastavak :). Fali mi nekako Brena :).

  Reply
  • dzunjaciric
   September 23, 2015 at 5:47 pm (3 years ago)

   Da, u pravu si, dok sam pronalazila pesme, shvatila sam da imam i listu najboljih decijih pesama, ali ne onih najpopularnijih, svuda vec rabljenih, vec nekih nepravedno zapostavljenih, tako da uskoro stize i ta lista. A sto se tice Brene, vokmen je pod jastukom!

   Reply

Leave a Reply