Balerine

 

Balet Narodnog pozorista je u poslednje vreme povlacen po medijima kao nemusta pastorka Ministarstva i/ili uprave Narodnog pozorista koju koriste kako kome odgovara, koristeci strajk zbog neisplacenih honorara za svoje obracune. Vrhunac degradacije nase profesije desava se u “Aferi harem”, pustinjske fatamorgane jednih bulevarskih novina, gde smo svedene na hop cup igracice iz beogradskih pozorista. Epilog je bila vest da se obrusila skela sa hotela Meriot na dve slucajne prolaznice od kojih je jedna – balerina. Sta nam ove tri vesti govore o poziciji balerine u ovom drustvu? Balerine su se drznule da strajkuju, one koje su placene iz budzeta, pa jos imaju i beneficirani radni staz, moraju biti omalovazene, kao i svi iz javnog sektora koji su nezahvalni prema Drzavi koja ih hrani, bice da je to podtekst “afere harem”, a militanti zute stampe ce vec za svaki strajk ili disharmonicne tonove prema vlasti pronaci neki novi harem u svakoj profesiji. Balerine rade tezak fizicki posao koji je neadekvatno placen i organizovan, bez jasno definisanog pravilnika o radu, bez adekvatnog lekarskog nadzora, a ne radi se o grupi samoorganizovanih igracica koje tamo negde plesu, vec o Narodnom pozoristu, centralnoj kulturnoj instituciji, koja jedina neguje ovaj specificni scenski izraz. Mi kao da smo zaboravljene, svih ovih godina kao da su nas svi ministri zaobisli, pa cak i upravnici, iako su nas gledali, mozda im je bilo lepo, pa nam nisu verovali kada smo upucivali poruke kroz strajkove, apele, dopise i slicno. Pre bi se moglo reci da je harem tu, u Beogradu, ali da se radi o prostituciji jedne umetnosti koja je realno zapostavljena i samo s vremena na vreme iskoriscena za slikanje u zlatnim foajeima, dok se baletski umetnici vec sutradan bore sa egzistencijom. Devojka kojoj se skela srusila na nogu buduci osigurana na najmanju mogucu sumu, verovatno ce sama finansirati svoju rehabilitaciju. I uprkos svemu, igrace opet. Zato sto to zeli i to je jace od zdravog razuma. Platice sebi i nove patike, cak i diademu od kristala. Na kredit. Zato sto je to jace od nje. Zato sto voli da sebe daje muzici dok vi to gledate.

Please like & share:
Please follow and like us:

2 Comments on Balerine

 1. makisha
  November 24, 2015 at 9:51 pm (3 years ago)

  Najezila sam se na svaku Vasu izjavu. Zaista je neoprostivo sto radite pod takvim uslovima.
  Niste jedini u umetnickim profesijama koji su osudjeni na takav zivot, i svesna sam da to znate, bez suvisnog izjednacavanja. Poslednja recenica nam je svima uteha, mi, sluge umetnosti, radimo bar ono sto volimo. Grlimo nase snove i to bi trebalo da nam bude glavni pokretac svakoga jutra.
  Samo napred, ocekujem jos tekstova, a narocito Vas ohrabrujem da nam kroz fotografije otvarate druga vrata sveta baleta.
  Pozdrav!

  Reply
  • dzunjaciric
   November 24, 2015 at 10:47 pm (3 years ago)

   Hvala na lepim recima, to jeste cela istina, ljubav ili mozda cak i zavisnost od umetnosti nas odrzava. U drustvu koje ne ceni te napore vlada beznadje, ali srecom kao i kod dece razvoj je pun faza i neocekivanih skokova, te postoji nada da cemo barem u sledecoj generaciji doziveti i neka prijatna iznenadjenja.
   Pozdrav i Vama!

   Reply

Leave a Reply