Igrala sam Labudovo jezero kod Severine na svadbi

Danima unazad nisam mogla da prestanem da se smejem. Od trenutka kada me je Jovanica zvala da me pita da li hoću da radim na svadbi Severine i Kebinog sina, preko proba, upoznavanja sa rediteljem čitavog eventa, avangardnog umetnika savremenog evropskog teatra Tomaža Pandura, pa sve do izlaska na podijum.

Nedelja je veče. Hladno, mirno i mračno je u parku dok šetam kuče, i prebiram po glavi da li sam sve pripreme obavila, mužu dala sve instrukcije za uspavljivanje dece,  spakovala radnu odeću, koktel haljinu, špic patike, štikle, šminku, šnalice, sve na š. Razmišljam o tome kako je kao i svako drugo normalno veče, a uopste nije, i kakav li tajni život imaju moji sugradjani koji se isto doimaju kao ja, kuda li idu nakon uobičajenih radnji. Idem sedmicom, dobro je, španac je došao, probijam se kroz novobeogradsku ledinu, prolazim kroz Savograd i stižem do Crown Plaze, odmah pored je glamurozna šatra ispred koje je parkiran okićeni stojadin, ok, ulazim.

“Dobro veče.” Obezbeđenje je na gotovs, neće da me puste, sumnjivo im da nisam neka novinarka kažu Kurira ili Informera. Pokazujem špic patike i puštaju me. Smejem se u sebi, jer i jesam ovde na neki način na novinarskom zadatku, samo što nisam od te vrste. Zapravo, moj poriv da budem na tom mestu jeste sasvim istraživacke prirode, oduvek sam volela socijalni avanturizam, da svaki milje osetim iznutra, a pogotovu što sam odmalena volela da budem kraljica treša. A ovaj event je prevazišao svaki treš, nadišao sve okvire uobičajenog tezgarenja nas umetnika. Idem uz stepenice gde su svi izvodjaci, osoblje, muzičari, ćao drugarice labudice, lagane su pripreme u toku, a iz sale se ori aplauz nakon numere iz mjuzikla koji su na bis odigrale kolege iz Pozorista na Terazijama.Šminka, frizura, odozdo se vec čuje spontani teški narodnjački program, čujem Dzej se na stolicu popeo, dok pripremamo perje za glavu. Severina je osmislila svoje venčanje kao pozorišnu predstavu post -postmodernog Balkana, gde se u šatri mešaju treska, sarma i opera, gde ispred plišanih kulisa defiluju narodnjaci dok nas ona posmatra sa velikog led ekrana, pošto se sve snima, realnije je od realnog. Ništa, malo se poremetio program, ne može ni veliki Tomaž Pandur da drži pod kontrolom naše narodnjake. Mada nisam sigurna da je bila baš toliko dobra žurka jer mislim da je ceo taj melting pot malo zbunio ljude, glamur, sarme, umetnički program, prase i cela pompa oko zabrane slikanja.

Spremamo se, oblacimo pačke, zagrevamo se, gosti koji nas vide su oduševljeni, hej pa to će im možda biti prvi put da vide balet posle obaveznog vaspitnog odlaska u pozorište iz davnih srednjoškolskih dana. Nista, idemo na nastup. Hladno je, šatra propusta promaju, hladnoća nas drži budnim, čekamo muziku, prolaze razni selebriti gosti, žele da nas vide. Ali ne, kaže Tomaž, vodi labudice gore, služe prase, ne moze prase i balet. Čekam i smejem se. U tom momentu sadržana je sva moralna dilema ovakvog tezgarenja. Ali hej, mi donosimo art u kič milje, dok ima toliko onih koji donose kič u naš umetnicki krug, tako da mi ipak imamo jedan prosvetiteljski zadatak, za razliku od ovih drugih primera i primeraka.

I evo ga, trenutak je naš, ide Čajkovski, šušte naše pačke, lupkaju špic patike. U tišini estrada posmatra balet, dok nas zadovoljno, ozareno, pomalo iskrivljeno Severinino lice posmatra sa velikog ekrana. A da, i mladoženja je tu. Samo beli, 2. čin, nipošto ne spominjati Crnog labuda, dalji zaplet u libretu sa preljubom nećemo ovog puta. Par labuđih zamaha, adagio, plava svetla, puno kamera i fotoaparata, svetlucanje šljokičavih toaleta gošći, svečano je u tom momentu, prase je već pojedeno. Kaze hvala, nakon toga aplauz, ne duboki već sasvim mali naklon publici, i nazad u odaje. Brzinom svetlosti skidam pačku, perje sa glave, već je ponoć, pretvoriću se u bundevu, navlačim koktel haljinu i štikle, kod Jovanice na uhu jedna mindjuša kod mene druga, silazimo među goste, čaša vina belog, minglujemo se kroz masu i političarski polusvet. Na ekranu snimak Kebe iz devedesetih kako poluartikulisano đuska i peva a pored njega sincic Igor. Ja sam onda otišla, a Brena je zapevala na podijumu i bila je žurka, kraljica jugoslovenskog folka je podigla masu, “sanjam da sam s tobom”, antologijska pesma i spot. Iz taksija trčim kod mojih dečaka. Mirno je, pas maše repom, svi spavaju. Život ide dalje, kupiću sebi nove čizme.

Please like & share:
Please follow and like us:

32 Comments on Igrala sam Labudovo jezero kod Severine na svadbi

 1. Bebina mama
  November 24, 2015 at 1:08 pm (3 years ago)

  Kao da sam i ja bila tamo :). Tako si dobro opisala!

  Reply
  • dzunjaciric
   November 24, 2015 at 4:04 pm (3 years ago)

   Hvala puno!

   Reply
 2. Negoslava
  November 24, 2015 at 2:36 pm (3 years ago)

  Ponekad je i oprostivo biti na ovakvom događaju.
  Bravo za nove čizme.
  I bravo za tekst.

  Reply
  • dzunjaciric
   November 24, 2015 at 4:14 pm (3 years ago)

   Ma naravno, pogotovu sto smo za razliku od drugih tezgi, ovde igrale klačican balet kakav jeste, i meni je njen koncept romantične komedije sa pljeskavicom i lukom super, autoironja sa zahtevom za sedenjem kao u šatri, sveukupno interesantno veče.

   Reply
 3. katarina
  November 24, 2015 at 3:07 pm (3 years ago)

  Uz duzno postovanje, ne razumem svrhu i poentu teksta. Jel zakljucak da ih ismevas, nipodastavas ili samo konstatujes nesto sto je ocigledno, a cega si i ti pristala da budes deo?
  I sva prica oko degradacije baletske umetnosti i zvanja balerine uopste gubi svaki smisao sve dok isti ti baletski umetnici pristaju da budu deo ovakvih vasara, raznoraznih koncerata, spotova i sl.
  Pozdrav iz Beca

  Reply
  • dzunjaciric
   November 24, 2015 at 4:26 pm (3 years ago)

   Tekst je napisan da dočara taj medijski eksploatisan dogadjaj iz ugla izvodjača, balerine koja ima priliku da se upozna sa rediteljem svetskog ranga u kreiranju eventa koji se po mnogo čemu razlikuje od mnogih sličnih tezgi. Ja ne pišem da nekoga ismevam vec da se zajedno nasmejemo šarenišu balkanske kafane, a gde ima i labudova. Ne mislim da je u ovom slučaju naša profesija degradirana jer se izvodila u svojoj izvornoj formi, ali u sasvim neobičnom kontekstu. Ima naravno mnogo slučajeva degradacije balerina i baleta, ali mislim da je takav slučaj možda čak i češći tamo gde se ne bi smeo dogoditi, a to je u samom teatru.

   Reply
  • nolte
   November 24, 2015 at 7:15 pm (3 years ago)

   Isto sam pomislio.Sve ima svoju cenu a ovde su cizme odlucile

   Reply
   • dzunjaciric
    November 24, 2015 at 7:59 pm (3 years ago)

    Bravo! Svaka čast na promućurnosti, naravno da sam vam sve ovo ispricala i iskusila zbog čizama.

    Reply
    • nolte
     November 25, 2015 at 11:37 pm (3 years ago)

     Cizme ste Vi pomenuli te je to odlucilo da budem promucuran.Vi kao da niste iz Srbije i ne znate ko je taj svet a ipak ga dobro opisujete i pomazete da se pokaze “kulturnim”.Lepo Vam je Katarina napisala.Balet kao lepa umetnost se ne moze na takvim mestima promovisati,te je razumljiva Vasa recenica na kraju.

     Reply
     • dzunjaciric
      November 26, 2015 at 12:19 pm (3 years ago)

      Umetnost i kultura ne smeju birati svoju publiku, kao sto ni vlast ne moze birati svoj narod. Cizme sa kraja teksta ilustruju zakljucak razresene moralne dileme i prava na humor spram cele koncepcije. Razresena moralna dilema sadrzana je , ako ste dobro pratili u tekstu, u stavu da je u redu pruziti umetnost miljeu a i drustvu koje je ogrezlo u kicu, nego izvoziti sveopsti kic u umetnicke, pozorisne krugove. Kada kazem sveopsti kic tu mislim na estetiku, ali cak prevashodno na etiku koja je sve cesce prisutna u nasim pozoristima, umetnickim krugovima, salonima, filmu, akademiji, itd. Prijatan dan.

     • nolte
      November 28, 2015 at 10:51 pm (3 years ago)

      Nesto u Vasem stavu je postavljeno ,po mom dubokom uverenju naglavacke.Naime ,kao sto u Vasem odgovoru stoji da u drustvu koje je ogrezlo u kicu misljenja sam da balet kao vrhunska umetnost ne treba u takvo drustvu traziti publiku.To je jalov posao.

     • dzunjaciric
      November 29, 2015 at 11:35 am (3 years ago)

      Lakse mi je zamisliti prosvecenje estrade nego transformaciju institucija kulture.

  • posmatrac sa distance
   November 26, 2015 at 11:40 am (3 years ago)

   Potpuno se slazem sa Katarinom. Tekst je totalna banana.

   Bez ikakve uvrede,ali mislim da je zagadjenost egoizmom ono sto izvire samo kao motivacija licnog interesa. Na zalost, Balkan sindrom uglavnom se zasniva na apetitu za kupovanjem tj, na ideji uzajamno korisne razmene. Da budem precizniji u vom slucaju “Umetnik” ima i mnogo cime se sluzi,ali vrlo malo JESTE. Mozda ti se ipak zbog cizama aktivirao filogenetski njuh pa si pristala da budes deo tog cirkusa kod Severine.

   Čajkovski je bio veliki umetnik.,zato nemoj sebe da ponizavas ubuduce i ucestvujes na ovakvim trash zurkama,jer njegova dela ne trebaju da gledaju i slusaju svakakvi pampuri.Jedino ako i ti nisi uzivala u svom tom haosu. Onda je to stvarno paradox.

   Reply
   • dzunjaciric
    November 26, 2015 at 1:57 pm (3 years ago)

    Egoizam je sasvim zdrav ljudski oblik ponasanja svakok umetnika, a apetit za kupovanjem je globalni fenomen, ne vidim balkansku specificnost u tome. Cizme su, ponavljam, metafora razresene moralne dileme, a ne motiv za ucesce u predstavi, ako vec moram da ilustrujem. Sto se tice Cajkovskog, mislim da vas stav mozemo podvesti pod ono sto se zove kultur-rasizam, te nema svrhe dalje objasnjavati.

    Reply
    • posmatrac sa distance
     November 26, 2015 at 3:06 pm (3 years ago)

     Mozda Altruizam devojko, ako si na to mislila kao pozitivnu stranu ega,jer je moralno neutralan.

     Dakle tvoje ucesce (tezgarenje) u tom cirkusu ili kako bih ga nazvao spektakao, ipak nije bilo iz materijalnih razloga,vec zbog umetnickog izraza i sirenja kreativnosti i podrske dogadjajima poput ovog medju “elitom”.

     Pa ipak si provela mnogo godina vezbajuci i odricajuci se mnogih stvari da bih bila to sto jesi Balerina,a ovim svojim potezom danas dajes odlican primer buducoj generaciji mladih umetnika. Imaju sada sta da nauce i kako i gde da eksperimentisu.

     Kako god,zelim ti zaista sve najbolje od srca i nadam se da ces imati u zivotu puno vise kvalitetnijih nastupa u nekom teatru ,nego da se blamiras pred pampurima i “porno estradom”.

     Pozz

     Reply
    • posmatrac sa distance
     November 26, 2015 at 3:09 pm (3 years ago)

     Mozda Altruizam devojko, ako si na to mislila kao pozitivnu stranu ega,jer je moralno neutralan.

     Dakle tvoje ucesce (tezgarenje) u tom cirkusu ili kako bih ga nazvao spektakao, ipak nije bilo iz materijalnih razloga,vec zbog umetnickog izraza i sirenja kreativnosti i podrske dogadjajima poput ovog medju “elitom”.

     Pa ipak si provela predpostavljam mnogo godina vezbajuci i odricajuci se mnogih stvari u zivotu da bih bila to sto jesi Balerina,a ovim svojim potezom danas dajes odlican primer buducoj generaciji mladih umetnika. Imaju sada sta da nauce i kako i gde da eksperimentisu.

     Kako god,zelim ti zaista sve najbolje od srca i nadam se da ces imati u zivotu puno vise kvalitetnijih nastupa u nekom teatru ,nego da se blamiras pred pampurima i “porno estradom”.

     Pozz

     Reply
 4. mara
  November 25, 2015 at 7:25 am (3 years ago)

  hahahahaha, bravo. ulepša mi jutro! Kao da sam odgledala Kusturicin film. Ja sam bila na jednom od severininih koncerata pre par godina, i super mi je bilo. Posećujem i balet, i jako cenim i uživam! hahahahah 🙂 pozdrav

  Marija
  Beograd

  Reply
  • dzunjaciric
   November 25, 2015 at 7:47 am (3 years ago)

   Tnx, drago mi je da se razumemo!
   Puno pozdrava i tebi,
   Silvija

   Reply
 5. Gaga
  November 26, 2015 at 10:39 am (3 years ago)

  Od ove “internacionalne” papazjanije nije ni čudo što je na kraju ispao bosanski lonac. Ali, zbog cele situacije sa kulturom, da ne kažem nekuluturom, nažalost, tezgi se u zube ne gleda. Ipak, drago mi je da je neko dao i jedan drugi ugao, a ne samo senzacionalistički kakav viđamo po medijima. Bravo za “Seve” boots 😉

  Reply
  • dzunjaciric
   November 26, 2015 at 1:47 pm (3 years ago)

   Ne znam kako vi, ali ja bas mislim da je taj internacionalni, tj. hrvatsko srpski zagrljaj najsvetliji momenat u celoj predstavi. Ziveli mladenci!

   Reply
   • Gaga
    November 26, 2015 at 2:10 pm (3 years ago)

    Nisam mislila na hrvatsko srpski zagrljaj, mislila sam na upravo ovo što ste napisali “Severina je osmislila svoje venčanje kao pozorišnu predstavu post -postmodernog Balkana, gde se u šatri mešaju treska, sarma i opera, gde ispred plišanih kulisa defiluju narodnjaci”

    Živeli, mladenci, svakako! 🙂

    Reply
    • dzunjaciric
     November 26, 2015 at 2:29 pm (3 years ago)

     🙂

     Reply
 6. Tartufa
  November 27, 2015 at 4:52 pm (3 years ago)

  Hmmm…Lepo napisano-slika iz ugla nekog ko nije iz grand-šund-miljea!

  Reply
  • dzunjaciric
   November 27, 2015 at 8:06 pm (3 years ago)

   Hvala!

   Reply
 7. Laza
  November 30, 2015 at 6:59 am (3 years ago)

  Sjajan tekst. Uzivao sam…

  Reply
  • dzunjaciric
   November 30, 2015 at 7:55 am (3 years ago)

   Hvala.

   Reply
 8. Goran, Toronto
  November 30, 2015 at 11:11 am (3 years ago)

  Ne obracaj paznju na osobe koje bi da odlucuju ko moze (sme) da slusa (gleda) Cajkovskog, a ko ne sme (ima dozvolu). Potpuno sam siguran da bi im i sam Cajkovski rekao da umuknu. Zamisli tek kakav polusvet u Rusiji prisvaja Cajkovskog kao i kod nas recimo Teslu. Kakav narod, takva i “elita” i tu se nista ne moze, ti si radila svoj posao, dobro se provela i docarala nam “spektakl”, nemas potrebe da se pravdas nikome i ako naidje jos neko ko to ocekuje od tebe budi slobodno malo ostrija :).

  Reply
  • dzunjaciric
   November 30, 2015 at 11:56 am (3 years ago)

   Hvala sto se razumemo, mislim da je ok odgovoriti polemicarima raznih profila, da bismo dosli do teme kritike institucija kulture.

   Reply
   • nolte
    December 1, 2015 at 9:11 pm (3 years ago)

    Super!Kazite nesto kriticki o institucijama kulture.

    Reply
    • dzunjaciric
     December 2, 2015 at 6:26 pm (3 years ago)

     Uzmimo samo cinjenicu, da Narodno Pozoriste jos uvek ima v.d. Upravnika…

     Reply
     • nolte
      December 3, 2015 at 8:29 pm (3 years ago)

      Umetnost ne treba braniti.Umetnost treba da napada.

     • nolte
      February 10, 2016 at 5:30 pm (3 years ago)

      Kako cete pricati o kritici institucija kulture ako mislite da Vam je lakse za sta cete se i opredeliti(ovo je vase-“Lakse mi je zamisliti prosvecenje estrade nego transformaciju institucija kulture.”).Jedino primecujem da ste jako kulturni.Kad god Vas neko pohvali vi uzvracate sa “hvala”.

Leave a Reply