Rusinski uskršnji sir

Slobodne dane povodom praznika smo jedva dočekali, imali smo puno planova. Odlazak na Rudnik sa nekom super ekipom, salaši, možda čak i Solun. U medjuvremenu smo uspeli da kupimo farbu i novi aspirator za kuhinju, pravo je vreme da apdejtujemo kutak u najdražoj prostoriji. Onda je počela kiša. Sledeći momenat ja u apoteci deklamujem: nešto za muža koji se ukočio, boli ga glava a i zub, stariji sin je pod jakom temperaturom, a mladji ima konjuktivitis. A da, za mene molim, jednu veliku gazu, pravim za Uskrs rusinski sir. Srećom nigde nismo otišli, i uprkos stanju mojih dečaka, uspeli smo samo da okrečimo, perfidno se boja mog bloga ušunjala u kucu, ima još skoro puna kanta, pa kad su četke već spremne, a zidovi ubledeli, videću da još malo radne akcije prizovem. E da, uspela sam i svoj sir iz detinjstva da napravim, preporučujem ga kao dodatak slanim mesima, ili još bolje za dane posle praznovanja čitaj najedanja, kao umereni detoks za doručak.

 

Rusinski sirec

Ovaj blagi, sir neutralnog slatkastog ukusa, Rusini prave samo za Uskrs, i služe ga uz slanu kuvanu šunku, uz salatu i kuvana jaja. Služi s hladan.

Potrebno je

 • pola litre punomasnog mleka
 • 5 jaja
 • kašičica soli
 • kašika šećera
 • gaza ili krpa

Prokuvati mleko, sa strane umutiti jaja sa šećerom i soli, i kada mleko počne da vri sipati smesu sa jajima i mešati dok se ne stvore grudvice i ne počne da se razdvaja tečnost. Mešati još minut na vatri a zatim sipati sir u gazu i ostaviti da se cedi dok se sasvim ne ohladi. Ostaviti ga u gazi preko noći u frižideru. Servirati uz šunku ili pečenje.

Naravno, na red je došlo i farbanje jaja, i kako sam prethode godine napravila potpuno ludačka jaja, teško je bilo prevazići taj zadatak, pogotovu sa mojim bolesnicima u kući, ovaj put sam boju sa bloga i zida prenela i na jaja, ok, sprečili su me da na zid polepim crna šnalice, ali sam ih zato docrtala na jajima!

Srećan Uskrs!

Živeo Prvi maj!

Please like & share:
Please follow and like us:

3 Comments on Rusinski uskršnji sir

 1. Maja Zmaja
  May 3, 2016 at 11:56 am (3 years ago)

  Dakle za ovaj sir nikad čula nisam! Stvarno zanimljiv recept i čini mi se izvediv! 🙂 Boja izgleda divno, a i jaja su super ispala, sve sa šnalicama! 😉 Žao mi je čuti da ste praznike proveli bolesni, nije ni kod nas bolja situacija! Brz oporavak želim! :*

  Reply
  • dzunjaciric
   May 3, 2016 at 8:24 pm (3 years ago)

   Vrlo izvediv, jednostavan način za dopunu bilo kog jela. Još ako imate jaja od slobodno trčećih koka, super! Budući da su dani bili kišni, nismo mnogo patili što smo zatočeni zbog bolesti. I vama sve najbolje želim, čitamo se!

   Reply
 2. Mirna
  May 9, 2016 at 7:25 pm (3 years ago)

  Uz takve malene pomagače nema što ne ispadne lijepo! Hvala i za recept, čini mi se da je jedan od onih finih, a nema šanse da ne uspije recepata. Takve volim 🙂

  Reply

Leave a Reply